Istoric PDF Imprimare
Joi, 30 August 2012 21:49
Share

Evoluţia istorică a comunei Jucu

Pe teritoriul comunei s-au semnalat urme care atesta o locuire permanenta a acestor meleaguri din cele mai vechi timpuri. Astfel, s-au gasit lame de silex si resturi ceramice care provin din neoliticul superior, urne ce indica existenta unei necropole sau a unui mormint scitic.

Descoperirile din Valea Saratii atesta prezenta celtilor pe aceste meleaguri la finele secolului IV si in secolul III i.e.n. In satul Visea s-a descoperit un tezaur dacic format din 142 monede de argint, pastrate intr-un vas de lut si datata in secolul II i.e.n. O fibula descoperita la Gadalin apartine perioadei latine tirzii (sec.II i.e.n – sec.I e.n.), ioar resturile de caramizi, tigle, olane de un rosu aprins, precum si piatra funerara descoperite in Jucu de Sus (la locul numit ,,Budulaul Mic”) sunt vestigii romane.

In anul 1962, tot in Jucu de Sus a fost descoperit un virf de lance de bronz, identificat a fi de origine gepida. Trecerea slavilor a lasat urme mai ales in toponimie.

Atestarea documentara a localitatilor din componenta comunei incepe cu anul 1314 si se refera la Jucu de Jos (Suk), urmind Gadalin in 1320 (Keduelen), Jucu de Sus in 1325, Jucu de Mijloc in 1329 (Terra Nobilium de Suk) Visea in 1326 (Visaerdei). Denumirile tuturor localitatilor comunei au suferit modificari in decursul secolelor care au urmat primei atestari documentare.

Prima statistica a satelor se afla in Circumscriptia Klein, care se refera la anul 1733, in care erau mentionati numai catolicii (355 suflete pentru Jucu de Jos, 300 pentru Gadalin, 200 pentru Jucu de Sus, 250 pentru Jucu de Mijloc si 150 pentru Visea.

Jucu este prima comuna in care s-a efectuat comasatia, ocazie cu care taranii pierd ¾ din terenuri; catunele de pe dealul Prodaia si lunca Vaii Gadalinului au fost desfiintate, iar locuitorii au fost stramutati in Jucu de Jos. Locuitorii lucreaza pe mosiile nobiliare, fie in dijma, fie angajati cu ziua sau cu anul. Populatia si teritoriul comunei au fost implicate in toate marile evenimente istorice care au marcat teritoriul si viata de aici. Astfel, rascoala de la Bobilna a cuprins si mosiile nobiliare din Jucu; in timpul revolutiei de la 1848 sint spinzurati fruntasii satelor si arsa biserica din satul Jucu de Sus.

Reforma agrara din anul 1921 are consecinte asupra vetrei satului; se intemeiaza catunele Molitura, Deasupra Morii, Peste Apa, La Tau, apartinind satului Jucu de Sus. Se formeaza catunul Jucu Herghelie, devenit in 1956 sat. Ia fiinta partea de la sosea a satului Jucu de Mijloc precum si catunul Pripon apartinind de satul Gadalin.

In perioada 1940 - 1944 o mare parte a populatiei romanesti s-a refugiat peste granita, mai ales in satul Suatu, de unde a venit prin schimb de gospodarii populatie maghiara. In satul Gadalin maghiarii si-au construit chiar o biserica. Aceasta populatie s-a intors de unde au venit imediat dupa razboi si revenirea Ardealului de Nord la patria mama. La inceputul lui octombrie 1944 satele comunei au fost eliberate pe rind, dupa lupte la care au luat parte si locuitorii acestora.

Actuala configuratie administrativa a comunei dateaza din anul 1968, cind satele Jucu de Jos si Jucu de Sus s-au contopit administrativ si geographic, luind fiinta satul Jucu de Sus.

Ultima actualizare în Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 14:21
 

         PRIMAR
  Pojar Dorel Valentin
    0264-233.084
    VICEPRIMAR
     Cocoşi Mihai
    0264-233.084
   SECRETAR
  Hodiş Brînduşa
    0264-233.084

Adresa:
sat Jucu de Sus, nr. 112
Telefon:
0264-233.084
FAX:
0264-233-086
E-mail:
primariajucu@primariajucu.ro
office@primariajucu.ro

DSC 0023 resizeCOMUNA NOASTRĂ

Teritoriul comunei Jucu este situat in partea de est a judeţului Cluj, la interferenţa a două mari unităţi de relief: Podişul Someşan în vest şi Cîmpia Transilvaniei în est, fiind traversat de la sud la nord de râul Somesul Mic.
Primaria Jucu, Powered by NTelecom