Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica de lemn din Vișea

Biserica de lemn din Vișea, comuna Jucu, județul Cluj, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în anul 1925. A înlocuit un alt lăcaș de cult din lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ce data din 1812, despre care se știu puține lucruri.

Biserica de lemn din Vișea se află pe deal, lângă cimitirul românesc din localitate, satul Vișea având o populație predominant maghiară. Biserica este părăsită, nemaifiind folosită pentru serviciul liturgic. Terenul pe care a fost ridicată este instabil, afectat de alunecări de teren, ce pun în pericol clădirea. S-a încercat salvarea ei prin consolidarea cu contraforți și drugi de fier, demersul fiind însă zadarnic.

Ca urmare a fost construită o biserică nouă de zid, pe un teren plan, în partea de jos a satului. Biserica nouă, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită cu sprijinul Secretariatului de stat pentru culte. În ea a fost adăpostit și patrimoniul mobil al bisericii vechi, sub forma unui mic muzeu, ce cuprinde icoane fără valoare de patrimoniu istoric.

Ultima actualizare: 03:08 | 13.06.2024

Sari la conținut