Castelul Kemeny din Jucu de Sus

Castelul Kemeny din Jucu de Sus

După ce ultimii descendenți ai familiei Suki s-au stins din viață, domeniul de la Jucu a ajuns în proprietatea nobililor Kemeny.

Aceștia au ridicat, în secolul al XIX-lea, în Jucu de Sus, un castel ce servea drept reședința de vară a familiei. Clădirea are formă de „L” și dispune de subsol, parter, etaj și șarpantă. Intrarea se face pe două uși orientate spre sud, cea de pe latura mică fiind evidențiată printr-un potic cu două coloane ce susțin o mică terasă de la etaj. Edificiul este o construcție impunătoare ce cuprinde 14 camere.

Conacul prezintă și câteva elemente impresionante de decor. Fiecare fațadă a clădiri este tratată diferit, iar ferestrele sunt decorate cu ancadramente bogate ce aparțin stilurilor neobaroc și neoclasic. Pilaștri ce despart ferestrele sunt ornați la rândul lor cu scoici, la capăt având capiteluri decorate.

Conacul este cunoscut și sub denumirea de „Castelul cu foișor” datorită faptului că pe colțul nord-vestic al construcției, la etaj, a fost construit un mic foișor ce are formă pentagonală și este curbat în partea inferioară. Pe acoperișul lui a fost așezată o cruce.

De-a lungul timpului castelul a servit drept spațiu pentru mai multe instituții. Astfel, acesta a fost, până în anii 2.000, centrul cultural al localității. Aici a funcționat școala cu clase I-VIII „George Barițiu”, o grădiniță, o bibliotecă și un cămin cultural.

În anul 2002, conacul a ajuns în proprietatea lui Lazar Pal, unul dintre moștenitorii familiei nobiliare Kemeny, care a revendicat și a câștigat în instanță castelul. Apoi, în anul 2006 clădirea a fost vândută unei societăți din Cluj Napoca care a început o serie de lucrări de restaurare și conservare a acesteia.