Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prezentare generală

Jucu de Sus (în maghiară Felsőzsuk) este satul de reședință al comunei Jucu din județul Cluj, Transilvania, România. Domeniul Juc a aparținut familiei nobiliare Suki, de la care a rămas denumirea. Cel mai cunoscut reprezentant al acestei familii a fost László Suki (1741-1791), binefăcător al Bisericii Unitariene. Este atestat documentar începând cu anul 1325. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 084), localitatea apare sub numele de „F. (Felsö) Suk”. Localitatea s-a extins în 1966 prin unirea satului Jucu de Sus cu satul Jucu de Jos.

La Jucu de Sus, la confluența Văii Sărății (afluent de dreapta al Someșului Mic) cu câteva mici pâraie tributare (pârâul Schiniștii ș.a.) apar izvoare sărate si un câmp larg cu eflorescențe saline, care dovedesc existența în subsol a unui masiv de sare. Masivul de sare străpunge straturi de marne si argile, cu intercalații de tufuri, tortonian superioare.

Teritoriul comunei Jucu este situat in partea de est a judeţului Cluj, la interferenţa a două mari unităţi de relief: Podişul Someşan în vest şi Cîmpia Transilvaniei în est, fiind traversat de la sud la nord de râul Somesul Mic.
Se învecinează:

la sud – comuna Apahida;
la nord – comuna Bontida;
la est – comunele Apahida si Caianu;
la vest – comunele Borsa si Chinteni.
Comuna Jucu este formată din 5 sate, dupa cum urmeaza:

Jucu de Sus – resedinta de comuna, localitate de rangul IV;
Jucu de Mijloc, localitate de rangul V;
Jucu Herghelie, localitate de rangul V;
Gadalin, localitate de rangul V;
Visea, localitate de rangul V.
Localitatea resedinta de comuna este Jucu de Sus, aici fiind sediul administratiei publice locale si sediile principalelor institutii publice ale comunei.
Satul Jucu de Sus este constituit dintr-o strada principala, dispusa in lungul terasei de 25-30 m a Somesului Mic si citeva strazi secundare, vatra asezarii avind o forma alungita pe o axa nord-sud si se afla situat relativ central in interiorul comunei.

Ultima actualizare: 11:03 | 19.06.2024

Sari la conținut